I.d- varning!!!

Jag har gjort inlägg om Sminkmärket I.d tidigare men vill passa på att varna alla om detta igen.


köpte detta märke i hop om att det skulle vara bättre för hyn och jag har aldrig haft problem hy!!

Så efter några veckors användning så blev min hur knottrig och såg helt förjävlig ut!!!
så som här på bilden om ni ser alla små knottror överallt!?

och det värsta var att de inte försvann på flera månader ursh det var hämskt.

MEn nu är min hud helt återställd iallfall:) som tur är.


Programmet plus granskade detta.

I reklamen för Bare Minerals står det bland annat att:
"Denna studie bevisar att i.d Bare Minerals foundations ger en markant förbättring av hud med acne och rosacea efter endast två veckors regelbunden användning."

Plus kontaktade företaget Dermarome, agentur för Bare Minerals i Sverige, för att få veta mer om sminket och studien. Det visar sig att det är mineralen zinkoxid som har den lugnande, läkande och antiinflammatoriska effekten.

Skulle det fungera vore det ett läkemedel
-Zinkoxid har används i olika hudprodukter i över hundra år och skulle den ha en betydelsefull effekt på acne vore det känt idag. Och om den har effekt på acne så är den effekten så marginell att den i princip är verkningslös, säger Torbjörn Egelrud, överläkare och professor vid Norrlands universitetssjukhus.

Han säger också att om Bare Minerals foundation hade haft den effekt på acne som de hävdar skulle sminket snabbt tas ner från hyllorna och göras om till läkemedel.

Studien inte vetenskapligt hållbar
Torbjörn Egelrud ser också problem med själva studien. För att den ska vara vetenskapligt hållbar krävs en så kallad dubbel blind studie, där en del av testpersonerna får använda ett smink utan den aktiva ingrediensen och den andra delen av personerna det riktiga sminket. Varken testpersoner eller den som utför testet ska veta vem som får vad. I den här studien verkar de inte ha använt några kontrollgrupper alls, utan har nöjt sig med att mäta effekten på ett antal kvinnor innan och efter användning.

Studien är gjord i juni 2004 i USA av företaget Dermatology consulting services. Det står i reklamen att den är publicerad, men varken Dermarome eller det amerikanska moderbolaget Bare Escentuals vill säga var.

Spåren leder till Kalifornien
Men när hudläkare Torbjörn Egelrud gör en sökning på företaget Dermatology consulting services hittar han ett namn, Zoe Diana Draelos. En dermatolog i Kalifornien som bland annat gör uppdrag på beställning från företag. Hon har skrivit massvis med rapporter, men studien kring Bare Minerals effekt hud med acne och rosacea går inte att hitta. Dessutom är det förbjuder att i reklam påstå att ett smink ger markant förbättrad effekt på hud med acne och rosacea. Då brukar produkten betraktas som ett läkemedel och Dermarome och återförsäljarna riskerar att bli skyldiga till olaga läkemedelsförsäljning.

- Att man gör sjukdoms- och läkemedelspåståenden är naturligtvis allvarligt i sig, för man måste ändå se till att man inte vilseleder konsumenter eller patienter, säger Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket. Skulle det också visa sig att det man påstår i reklamen inte är sant kan man också fördröja patienters behandling, menar Kerstin Hjalmarsson.

Slutar med sina påståenden
Den svenska agenturen för Bare Minerals, Dermarome, beklagar att de hänvisat till hudsjukdomar i sin marknadsföring och skriver i ett mail att de nu bestämt sig för att sluta säga att sminket har effekt på hud med acne och rosacea. I övrigt hänvisar de till det amerikanska moderföretaget Bare Escentuals, som i sin tur skriver att studien inte längre är aktuell, varken i USA eller i Sverige.

Granskningen fortsätter
Om två veckor, den 6:e maj, fortsätter granskningen av sminket. Vi tittar närmare på reklamen för hudkrämen Vichy. I reklamen används många vetenskapliga begrepp, vad betyder dessa och har de belägg för det som sägs?



Kommentarer
Postat av: rebecca

har med fått knottrig hud av de och de vill inte riktigt förvinna häller :(

2011-11-04 @ 22:51:51
URL: http://www.nattstad.se/Rebecca.J

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0